Visspecialiteiten Baarssen is al meer dan 50 jaar een begrip op Urk en in de wijde omgeving. Het is een familiebedrijf dat ooit begon met het venten van kabeljauw in manden langs de deuren. Een manier om geld te verdienen naast het vissen met een eigen botter op de Zuiderzee.
De manden werden omgewisseld voor een haringkar, waarmee de koopwaar roepend door de Urker straten werd aangeprezen. Later verkocht de familie Baarssen de lekkerste ‘spouwers’ (gebakken haring), gerookte paling en ‘sardientjes’ vanuit een ‘winkeltje’ – een houten kiosk – in de Torenstraat.
De huidige locatie kwam in 1980 in beeld. Toen liet Gerrit Baarssen een pand neerzetten met daarin een fileerderij, rokerij en viswinkel. Twintig jaar later kreeg het bedrijf een complete make-over en veranderde Visspecialiteiten Baarssen in een winkel en visrestaurant. Een slimme zet, waardoor het begrip ‘Baarssen’ steeds meer gestalte heeft gekregen.