Almere vergroot je wereldbeeld

Van Kenia, naar Israël en door naar Almere: de 23-jarige Tessa Brandsma woont pas sinds haar 12e in Nederland, maar voelt zich thuis in Flevoland. Ze legt uit: “Dat is vooral te danken aan de diverse gemeenschap die je in Almere vindt. Je hebt hier bijvoorbeeld veel Marokkaanse en Turkse winkels, dat voelt voor mij alsof ik weer terug ga in de tijd en me weer even in het Midden-Oosten waan. Niet alleen de mensen en de winkels, maar ook de stad zelf is heel divers: je wordt omringd door de natuur en je kunt ook de stad makkelijk opzoeken.”

Een diverse gemeenschap

Een Nederlandse vader en een Duitse moeder, maar geboren in Kenia: Tessa’s achtergrond is op z’n minst interessant te noemen: “We verhuisden naar Israël toen ik vijf was, daar zijn we tot mijn twaalfde gebleven. Toen mijn broertje en ik allebei tieners werden, wilden mijn ouders graag wat meer stabiliteit voor ons creëren en zich graag settelen op één plek. Ze kozen eigenlijk vrij snel voor Almere, omdat mijn tante daar al met haar gezin woonde.” Naar school gaan in Almere was even wennen. Het was natuurlijk compleet anders dan de internationale school waar Tessa in Israël op zat. Gelukkig kreeg ze al snel een hele diverse vriendengroep: “Dat vind ik heel typerend voor de stad en als je het mij vraagt is dat ook een hele goede zaak: het wereldbeeld van jongeren wordt in een omgeving met veel verschillende culturen een stuk groter.”

Voor iedereen

Almere is aantrekkelijk voor een groot publiek. Of je nu een starter bent en je eerste woning wil kopen, of een stukje ouder en zoekt naar rust en ruimte. Tessa: “Zelf woon ik in de Noorderplassen: dichtbij het bos en direct aan het water. Die natuur en ruimte waardeer ik enorm. Hoewel ik in Amsterdam heb gestudeerd en me ook heel goed voelde onder de creatieve mensen die je daar vindt, was het altijd fijn om weer terug te komen in Almere. Mijn rustige thuisbasis.” Vraag je naar haar hotspots, dan hoeft Tessa niet lang na te denken: “In Almere Buiten heb je Onze Volkstuinen, een gebied met heel veel kassen waar mensen zelf moestuintjes hebben en onderhouden. Daar mag je gewoon wandelen en kijken naar al het moois.”

Stad en platteland

Mede die liefde voor moestuinen en het platteland, heeft geresulteerd in De Tuinders Tafel. Tessa: “Ik ben opgegroeid in de stad, maar verbouw zelf van jongs af aan mijn eigen groenten. Die twee werelden verbind ik met elkaar via mijn passie voor koken: met De Tuinders Tafel organiseer ik elke maand een diner op een unieke boerenlocatie in Flevoland, denk aan een kas of stal. Het is heel mooi om te zien wat er tijdens zo’n diner ontstaat, de boer krijgt veel vragen en kan echt zijn verhaal delen. Op die manier breng ik de stad naar de boer, terwijl het meestal toch andersom is: de boer brengt het eten doorgaans naar de stad.” Juist Almere is wat Tessa betreft een hele geschikte plek voor dit soort initiatieven. Tessa: “Almere ligt aan de rand van Amsterdam en ook aan de rand van de agrarische Flevopolder. De Tuinders Tafel is een brug tussen deze twee gepolariseerde werelden. Een brug tussen boer en consument, tussen stad en land, tussen eter en voedsel.”

Tijdens de Flevolandse Polder Parade vertelt Tessa meer over haar bedrijf. “Dit is een markt waar Flevolandse producenten hun producten laten zien. En mensen die een zogenoemd ‘boereninitiatief’ hebben, zoals ik met Tuinders Tafel, kunnen hier op de markt over vertellen.”