In de serie ‘Smaakzoekers op wielen’ gaan chef-kok Sharon de Miranda en culinair ondernemer Nadia Zerouali op zoek naar gezond en lekker eten in de provincie Flevoland. In de eerste aflevering In de eerste aflevering duiken Sharon en Nadia in de geschiedenis met Eva Vriend en gaan ze op zoek naar ingrediënten voor het eerste gerecht: het broodplankje. Met vers zuurdesem brood, libanees platbrood, polderknoflook en met koolzaad, één van de eerste gewassen van Flevoland, bereiden onze smaakzoekers een heerlijk broodplankje. Wil je thuis dit broodplankje ook maken? Lees hieronder het recept.
Aantal personen: 6 personen
Ingrediënten:
Ingrediënten gefrituurd platbrood:
Ingrediënten toum:
Ingrediënten Labne:
Ingrediënten koolzaadolie:
Breek het Arabic bread in stukken en bak vervolgens krokant en goudgeel in de koolzaadolie. Bestrooien met wat zout en za’atar.
Pel de teentjes knoflook om de toum te maken en hak met 1 theelepel zout fijn. Rasp de citroen en pureer met een staafmixer de teentjes knoflook met het citroenrasp, citroensap en net zoveel olie in een dun straaltje tot je een mayo achtige dikte hebt.
Meng voor de labne de yoghurt met het zout en laat in een schone theedoek in een zeef een nachtje uitlekken tot een stevige labne. Rasp de knoflook fijn en meng door de labne. Bestrooi de labne voor het serveren eventueel met wat za’atar en druppel er wat lekkere olie over.
Hak voor de koolzaadolie-dip de teentjes knoflook en peterselie fijn en meng dit door de koolzaadolie.
Een tip van Sharon: Serveer het broodplankje met Flevo pils van Brouwerij Stijl uit Almere. Dit biertje is gemaakt met oud brood. Hoe passend!
Wil je het recept downloaden en uitprinten? Dat kan hier