In de jongste provincie van ons land krijg je als ondernemer alle ruimte om te groeien. Om je dromen na te jagen. Op de bodem van de voormalige Zuiderzee barst het van de ondernemerszin. Flevoland is duidelijk anders. Dat zie je en dat voel je.
Kennis, kwaliteit en innovatie. Dát is waar Eurobottle voor staat. Het bedrijf uit Dronten bestaat 30 jaar en produceert al ruim 10 jaar waterflessen en bidons van suikerrietafval. “Volledig biobased dus”, zegt commercieel directeur Peter Westveer trots. “Kunststof is een prachtig materiaal, maar heeft helaas een negatief imago. Denk maar aan zwerfplastic en plastic soep. Met onze manier van produceren bewijzen wij dat het anders kan. De CO2-uitstoot die we op jaarbasis besparen, is gelijk aan de hoeveelheid CO2 die je uitstoot als je met een auto 500 keer de wereld rond rijdt.”
De waterflessen en bidons van Eurobottle zijn 100% recyclebaar. De basis voor het plastic dat Eurobottle gebruikt, is bio-ethanol. “Deze stof wordt gewonnen uit suikerrietafval en heeft dezelfde samenstelling en kwaliteit als plastic dat van aardolie wordt gemaakt”, legt Westveer uit. “Tijdens de groei neemt suikerriet grote hoeveelheden CO2 uit de lucht op. Daardoor heeft het – tot het moment dat het tot kunststof wordt verwerkt – een negatieve CO2-uitstoot van 2,12 kilogram. Fossiele grondstoffen, zoals aardolie, hebben een positieve uitstoot van 2,5 tot 3 kilogram.”
Het suikerriet komt van plantages in het zuiden van Brazilië, ongeveer 3000 kilometer ten zuiden van het Amazonegebied. “Voor de deze plantages is dus geen regenwoud opgeofferd”, vertelt Westveer. “Een prettige bijkomstigheid is dat suikerriet de bodem niet uitput. Kortom: suikerriet is een ontzettend duurzame grondstof.”
Vanuit Dronten levert Eurobottle aan meer dan 20 Europese landen. Duitsland is de grootste afzetmarkt, maar het bedrijf heeft ook veel klanten in Nederland, Scandinavië en op Lanzarote. Sinds Eurobottle overstapte op volledig biobased produceren, is de omzet flink gestegen. Veel bedrijven willen hun ecologische voetafdruk verkleinen en kiezen daarom voor Eurobottle.
“Onze waterflessen en bidons kunnen gewoon in de vaatwasser en gaan jarenlang mee”, vervolgt Westveer. “Helaas belanden ze aan het eind van de levensduur nog té vaak bij het restafval. Daarom ondersteunen we het project ClubHub. Dit initiatief stimuleert mensen om hun oude sportkleding, sportmaterialen en bidons naar inzamelstations bij sportverenigingen te brengen. Vervolgens worden er nieuwe sportmaterialen van gemaakt. Zo is de cirkel weer rond.”
Daarnaast is Eurobottle aan het testen met een nieuw materiaal: polyhydroxyalkanoaat (PHA). Deze plasticsoort wordt gemaakt door micro-organismen, die de stof in hun cellen produceren. Daardoor is PHA volledig en snel composteerbaar. “We moeten nog veel stappen zetten, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend”, aldus Westveer.
Eurobottle zit al jaren in Dronten. Aan de Pioniersweg heeft het bedrijf een complex van 7000 m2, dat bestaat uit een eigen productielijn, kantoren en een magazijn. “Een fijne plek, waar we volop de ruimte hebben om te ondernemen”, zegt Westveer. “De locatie ligt relatief centraal in Nederland, wat gunstig is voor de logistiek.”
Een groot deel van de 75 medewerkers komt uit Flevoland. Daarom is Eurobottle erg blij met de verbreding van de weg bij de Roggebotsluis. “Dit heeft de bereikbaarheid van ons bedrijf enorm verbeterd. Fijn dat er in Flevoland letterlijk aan de weg wordt getimmerd.”