‘Horizon heeft verschillende bedrijven bij elkaar gebracht die waarde willen teruggeven aan de geitenbok. Geitenhouders, Aeres Hogeschool, een transportbedrijf, een slager en koks… we vormen samen een keten. De kracht van Horizon? Ze zien kansen, denken mee en hebben ons begeleid bij de subsidieaanvraag,’ zegt Wim van Wageningen.
Wim runt samen met zijn broer Jeroen een melkgeitenhouderij ‘Caprihoeve’, een bedrijf aan de Visvijverweg in Lelystad waar zo’n 2500 geiten gemolken worden. De praktisch ingestelde Jeroen is voornamelijk op stal te vinden en Wim is de ondernemer van het duo. Zo is hij onder andere nauw betrokken bij ‘Vooruit met de geitenbok’, een project waarbij wordt onderzocht hoe bokkenvlees op de markt kan worden gebracht.
‘Voor het produceren van geitenmelk en geitenkaas worden er elk jaar zo'n 130.000 lammeren geboren. De helft daarvan zijn bokjes en die geven geen melk. Aangezien in Nederland nog niet veel bokkenvlees wordt gegeten, worden weinig bokken voor humane voeding ingezet. Hier willen we verandering in brengen.’
In Nederland worden bokjes nu vaak gezien als afval of worden verwerkt als restproduct in diervoer. In Zuid-Europese landen is het een delicatesse. Sommige dieren worden daarom naar landen als Spanje, Italië en Griekenland vervoerd. ‘Het aantal geboren bokken neemt niet meer significant toe. Dit komt door het beleid van de overheid, (geitenstop) maar ook doordat geitenhouders vaker duurmelken, het langer melken zonder te lammeren.
‘Als meer mensen in Nederland bokkenvlees zouden eten, zouden we de bokken kunnen opfokken. Ze gaan dan mee in het stramien van de geitjes en krijgen biest, melk en de verzorging die ze nodig hebben. Als ze zo’n 15 kilo zijn, zijn ze geschikt voor menselijke consumptie. We zorgen ervoor dat ze met zo min mogelijk stress naar de slager worden gebracht’, vertelt Wim.
‘Uiteindelijk willen we de hele keten verbeteren. Waarbij de bok ingezet gaat worden als hoogwaardige eiwitbron voor de mens. Daar is wel een juiste economische waarde voor nodig. Voor hoogwaardig voedsel moet de juiste prijs betaald worden. Slogans als de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs, passen daar niet bij. Die laagste prijs wordt ergens in de keten toch betaald.’
‘Hoe het vlees smaakt? Het is vlees met een bite. Het is een beetje vergelijkbaar met rundvlees, maar dan veel zachter en iets vetter. Geitenvlees is in Zuid-Europa, Afrika en Azië een delicatesse. Daarom vinden wij dat 'onze' bokken het waard zijn om ook in Nederland omgetoverd te worden tot lekkere en gezonde maaltijden.’
Wim vertelt dat het idee om bokkenvlees in de markt te zetten is ontstaan tijdens een bijeenkomst van Horizon, waarin fruitteler Peter Vereecken uitlegde hoe hij alle delen van een appel (ook het klokhuis en de schil) hergebruikt. ‘Zijn verhaal inspireerde ons om de bok meer waarde te geven en te investeren in het imago van bokkenvlees.’
‘We doen nu ervaring op en werken aan een opfokprotocol, zodat andere geitenhouders ook gebruik kunnen maken van onze kennis. We hebben een POP3 subsidie gekregen zodat we ook het onderwijs bij het project kunnen betrekken en dat studenten onderzoek kunnen doen. Daarnaast hebben we een mooie website, dat bijdraagt aan het bekender maken van het bestaan van bokkenvlees.’
‘Mijn droom? Dat iedereen er beter van wordt en in het bijzonder de bok. Ik hoop dat we op deze manier een positieve bijdrage kunnen leveren aan duurzaamheid. Bokkenvlees moet letterlijk en figuurlijk op de kaart worden gezet. Samen gaan we de bok verwaarden.’