Vabo Composites Emmeloord

Meters onder zeeniveau ontstond een nieuwe samenleving. De ruige Zuiderzee maakte plaats voor land. Man-made land. Door mensenhanden gemaakt. Met nog altijd volop ruimte om heerlijk te wonen midden in het groen. Rust, ruimte en vooral … bruisend water. Waar je ook bent. Arnold Vaandrager onderneemt op het water: zijn bedrijf maakt composiet voor de maritieme sector wereldwijd.

 

Composiet in superjachten

Wordt er ergens ter wereld een superjacht gebouwd? Grote kans dat de deuren en luiken uit Emmeloord komen. ‘We hebben een hele lijst aan eigenschappen waarom het fantastisch is om composiet te gebruiken, maar negen van de tien keer geeft toch het gewicht de doorslag’, vertelt Arnold Vaandrager, directeur van Vabo Composites.

Gewicht geeft de doorslag

‘Gewicht in besparing én in gebruik. Stel: er waait een deur van 100 kilo tegen je aan of eentje van 40 kilo. Dat is nog steeds vervelend, maar wel net even wat minder erg. Het hang- en sluitwerk van een deur van composiet is ook lichter.’ De deuren en luiken gaan vanuit Emmeloord echt de hele wereld over. Grote transporten van zeker 20 meter lang, 10 meter hoog en 4 meter breed gaan via de weg naar bijvoorbeeld Urk en dan het water op.

Superjachten

Alles bij Vabo ademt maritiem. Het bedrijf past composiet toe in de meest uiteenlopende schepen. Van de kleinere (20-25 meter) tot de allergrootste jachten ter wereld van maar liefst 40 tot 160 meter. Vergeet de grijze schepen niet: de marine. Het bedrijf uit Emmeloord werkt samen met onder meer de Amerikaanse, Franse en Italiaanse marine. ‘We willen ook graag in Nederland voet aan de grond krijgen.’ Het bedrijf heeft ook een vestiging in Italië en werkt intensief samen met een belangrijke onderhoudswerf in Barcelona, Spanje.

 

Puur ambacht en robots

Vabo startte 20 jaar geleden vanuit een garagebox op Urk met het ontwerpen en aan de man brengen van kano’s. Totdat de kans voorbijkwam om het visruim van kotters te bekleden met composiet. Het bedrijf zette vol in op productontwikkeling. Op de nieuwe locatie in Emmeloord. Eigenlijk wilde de ondernemer voor nieuwbouw gaan, maar de gemeente wees hem op een bestaand pand dat volledig aan zijn verwachtingen voldeed. Neerstrijken in Emmeloord voelde als ‘een warm bad’. Nu is het tijd voor de volgende stap: opschalen. Onze stip op de horizon? Werken zonder werkvoorbereiders. Dus investeren we enorm in onder meer robottechnologie.’

Ondernemersklimaat

Arnold groeide op in Rotterdam, voer vanuit daar de hele wereld over en strandde op Urk.  Voor de liefde. Flevoland werd de provincie waar hij verder bouwde aan zijn droom. ‘Het ondernemersklimaat is hier fantastisch. Ons bedrijf wordt gezien én gewaardeerd. We tellen mee. Mooi om te merken dat het gemeentebestuur je koestert als onderneming.’