Ondernemen in Flevoland - Lees het verhaal van Energie Expertisecentrum Flevoland

  

Ondernemers vinden in Flevoland de ruimte om hun ambities waar te maken. Ze hebben een hands on-mentaliteit, aanpakken zit de Flevolanders nu eenmaal in het bloed. Lef om zaken anders dan anderen te doen. Durven te experimenteren, eigenzinnig en innovatief te zijn.  

Energie Expertisecentrum Flevoland - ‘Wij geven ondernemers de wind in de rug’

Ondernemers vinden in Flevoland de ruimte om hun ambities waar te maken. Ze durven te experimenteren, zijn eigenzinnig en innovatief. Op de voormalige zeebodem barst het niet alleen van de windmolens, ook van de kennis en expertise om snel te verduurzamen. Stilzitten? Dat is er niet bij. Het Energie Expertisecentrum is speciaal opgericht om de vaart erin te houden.  

Voor wie grote stappen vooruit wil doen - is vaak ook een portie lef nodig.

In de jongste provincie van het land vind je niet alleen alle ruimte om te ondernemen, je krijgt als ondernemer of instelling ook alle ruimte als je werk wil maken van duurzame energie. Zonne-energie op je dak, warmtepompen, isoleren en windenergie? Op dit piepjonge land barst het van de kennis en expertise over verduurzamingsmaatregelen. Het Energie Expertisecentrum Flevoland (afgekort EEF) deelt graag kennis en maakt in één oogopslag de energieslurpers helder. Door je licht op tijd uit te doen of leidingen te isoleren kun je al snel makkelijk besparen. 

Voor wie grote stappen vooruit wil doen is vaak ook een portie lef nodig. Dat hebben ze in Flevoland. Als ondernemer kun je de volgende dag al aan de slag met je plannen. Het Energie Expertisecentrum is opgericht door de provincie, maar staat los van de overheid. ‘Ik durf wel te zeggen dat we voor elke vraag een antwoord hebben, financieringsmiddelen beschikbaar hebben of dat we weten waar informatie of financiering te vinden is’, vertelt directeur Willem Enklaar.  

Wat doet EEF?

Kort gezegd: Flevolandse instellingen en ondernemers helpen bij de voorbereiding, financiering en uitvoering van verduurzamingsmaatregelen. Neem bijvoorbeeld Lambri Wood Panels uit Lelystad. Inmiddels liggen er 2.310 zonnepanelen op het dak. Voldoende om ongeveer 250 huishoudens van stroom te voorzien. Een forse investering, die dankzij een verduurzamingsvoucher in combinatie met een standaard financiering van EEF rondkwam.

‘Het is onze kracht om meteen praktisch te worden en steeds één stap vooruit te denken en daarover te adviseren,’, legt Willem uit. De lokale energiecoöperatie Almeerse Wind, waar iedereen lid van kan worden, kreeg via EEF een standby-lening voor het windpark. ‘We hielpen ook bij het doorrekenen van een haalbaarheidsstudie (business case) voor een zonnepark.’  

Innovatie stimuleren

‘Wij zijn er écht voor de ondernemers en instellingen: scholen, sportverenigingen, energiecoöperaties en de gemeenten zelf.’ Het mooie aan de jongste provincie van ons land: samenwerken gaat heel makkelijk. EEF zoekt heel bewust de samenwerking op met veel verschillende partijen in Flevoland. Neem bijvoorbeeld landbouworganisatie LTO, Sportservice Flevoland, de zes gemeenten, alle bedrijfskringen, het MKB Schakelteam en de regionale ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland.  

‘Flevoland is een overzichtelijke provincie. De lijnen zijn kort en iedereen is bereid om elkaar te helpen.’ De perfecte voedingsbodem om ervoor te zorgen dat alle bedrijven en instellingen in Flevoland EEF weten te vinden. Belangrijk, want wij zijn er om de energietransitie te versnellen. ‘Wij kunnen ook in de voorbereidingsfase risicovolle kosten financieren. Zie ons als het duwtje in de rug voor wat de markt niet, onvoldoende of te langzaam doet.’ Flevoland: dé plek waar de wind altijd waait. Fris en stevig. Waar de blik vooruit is. Precies zoals de makers van dit nieuwe land deden. Met de wind in rug.  

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op de website van EEF.

Twee best practice verhalen - van EEF